analytics

dinsdag 11 januari 2022

Minine Mouse voor Noor 3

Dag bloggers,

Noor werd 3 en voor haar mocht ik een Minnie Mouse kaart maken... En voor meisjes van 3 mag er altijd blingbling op de kaart, niet? 


Voor zij die 'Verloren maandag' niet kennen, heb ik even opgezocht wat er op Wikipedia over geschreven wordt. Er zijn verschillende versies, maar dit is hoe wij ze kennen: 

Verloren maandag is een Belgische traditie die over het algemeen op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen gevierd wordt. Deze traditie uit het kerkelijk jaar is vooral in de provincie Antwerpen standvastig gebleven. 

Het is in België, en dan vooral in de provincie Antwerpen, de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten. 

Over de herkomst van dit gebruik doen vele verhalen en stadslegendes de ronde. Op basis van historische feiten kunnen wel een aantal zeer waarschijnlijke hypotheses naar voor worden geschoven. 

Andere bronnen verwijzen dan weer naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken. Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit 'onverkoopbaar' vlees en brood. Dat 'verloren brood' zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag. 



Ik hoorde gisteren op de radio dat er bij 'de trappisten' een bekende brasserie in Westmalle elk jaar op 'Verloren maandag' gratis aan elke klant een worstenbrood of appelbol gegeven wordt. En zij hadden er 2.000 besteld... Er vloeien echt massa's van die lekkernijen over de toonbakenken bij de bakkers...  

3 opmerkingen:

Anita van Deur zei

Super tof kaartje voor Noor, leuk om te lezen hoe hoe het in elkaar zit met de verloren maandag, fijne dag xx

Angelique zei

Superleuke kaart voor Noor. Ik had nog nooit van verloren maandag gehoord maar die appelbollen klinken in elk geval goed.
lieve groetjes Angelique

GerJanne zei

Heel leuk kaartje is het voor Noor. Zeker bling bling.... altijd goed.
En leuk dat je het nog even opzocht van de verloren maandag. Ik houd erg van die volkstradities! Of stadstradities...